„Eko-laboratorium” zajęcia 12
Treść
Aquafaba- co to jest i jak wykorzystać ?
Uczniowie klasy siódmej podczas zajęć koła przyrodniczego dowiedzieli się czym jest, jakie ma właściwości i do czego można wykorzystać aquafabę . Na podstawie znalezionych przepisów wykonali wegański krem czekoladowy.
Aquafaba to tak naprawdę woda z ciecierzycy, ale także z innych rodzajów fasoli oraz roślin strączkowych , ta którą przeważnie wylewamy Nazwa aquafaba to połączenie słów woda i fasola. Ubita aquafaba zachowuje się jak białko z jajek przez co idealnie nadaje się do robienia bezy i kremów. Na dodatek jest mniej kaloryczna niż jajko kurze, rzadziej uczula i jest produktem wegańskim.
W myśl nie marnuję – wykorzystuję ciecierzycę , która została wykorzystaliśmy do upieczenia ciasta cytrynowego bez mąki, sałatki i humusu.
Efekty naszej pracy prezentujemy poniżej
p. A. Zimirska